flags

Birliğin Kuruluşu

Daha önce bir araya gelerek Pekin’de çeşitli etkinlikler yapan öğrenciler sonraki etkinlikleri daha sistematik yapabilmek ve faaliyetlerin devamlılığını sağlayabilmek için kurumsal bir kimliğe bürünme kararı aldılar.

2018 yılında kurulum için ilk girişimler başladı. Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçiliği ile de yakın temas ve koordinasyon içinde 31.12.2018 günü T.C Pekin Büyükelçisi Sn. Emin ÖNEN beyefendinin de katılımı ile Türk Öğrenci Birliği’nin kuruluşu ilan edildi.

2019 yılbaşı öncesinde oluşturulan geniş yönetim kuruluna ilk etapta bir sözcü belirlendi.
Ardından 2019 Eylül ayında büyükelçilikten yetkili 2 görevlinin de katılımı ile 11 kişilik yönetim kurulu toplantısında bir başkan belirlenmesi kararı alındı. Yönetim kurulu içinde yapılan seçimde iki adaydan birisi olan Pekin Teknoloji Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Mustafa Altınkaya oy çokluğu ile Pekin TÖB başkanlığına seçildi.

Aynı anlayışla Şangay’da da bir araya gelen Türk Öğrenciler Şangay Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Anıl Solmaz’ı Şanghay TÖB başkanı seçti.

2019 Eylül ayında Türk Öğrenci Birliği bugünkü kurumsal kimliğine kavuştu.

Birliğin Amacı

Birliğin temel iki amacı bulunmaktadır;
1- Çin kamuoyunda Türkiye’nin tanınırlığını arttırmak
2- Türkiye – Çin ilişkilerinin gelişmesi için çalışmalarda bulunmak

Bu iki temel ışığında daha öznel amaçlar ise şu şekilde;

Çin’e eğitim için gelen Türk öğrencilerin uyum ve oryantasyon süreçlerinde yardımcı olmak
Çin’de okuyan Türk öğrenciler arasında dayanışmayı ve birliği kuvvetlendirmek

Çin’de okuyan Türk öğrencilerin Türkiye’ye olan bağlarını kuvvetlendirmek
Milli bayram ve günleri kutlamak